Skutki zdrowotne niedostatecznego lub nadmiernego spożycia żelaza

Skutki zdrowotne niedostatecznego lub nadmiernego spożycia żelazaŻelazo jest pierwiastkiem bardzo rozpowszechnionym w przyrodzie, którego zawartość w produktach spożywczych waha się od mniej niż 1 mg/100 g do ponad 4 g/100 g. W produktach spożywczych występują dwa rodzaje żelaza, czyli hemowe i niehemowe. Przyswajalność żelaza hemowego jest większa i może sięgać 30%. Niedobory tego składnika są wywołane jego niską podażą w pożywieniu, utrudnionym wchłanianiem lub sytuacjami prowadzącymi do jego dużych strat np. w wyniku intensywnego krwawienia, przewlekłych stanów zapalnych, niedoborem transferryny. Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości i anemii objawiających się między innymi bladością skóry, zajadami, łamliwością włosów i paznokci. Z kolei nadmiar żelaza może być skutkiem nadmiernego stosowania suplementów diety. Objawami zatrucia są między innymi nudności, biegunka, zaburzenia ze strony układu nerwowego, wątroby, nerek i serca. Duże dawki żelaza upośledzają wchłanianie cynku. Prowadzą one także do nadmiernego powstawania wolnych rodników, co w następstwie zwiększa prawdopodobieństwo choroby wieńcowej i nowotworowej.

O NAS

trening suplementacja

Nasa pasja to trening, suplementacja i zdrowe odzywianie.